Huis van Weldadigheid

FREDERIKSOORD – In het voorjaar van 2019 moet het nieuwe informatiecentrum over de Koloniën van Weldadigheid klaar zijn. De naam: ‘Huis van Weldadigheid’.

Het centrum is gevestigd in het voormalige inforium in het hart van Frederiksoord. Een aannemer is inmiddels begonnen met de verbouwing. April volgend jaar moet het klaar zijn.

Witte muren, zwarte lambrisering
Aan de buitenkant worden de muren van het ‘Huis van Weldadigheid’ wit gemaakt. Net zoals de muren van de oude koloniehuisjes in de buurt. Aan de bovenkant komt een zwarte houten lambrisering. Het informatiecentrum wordt aan de voorkant uitgebouwd met een nieuw restaurant.

Dat de eerste verbouwing in april volgend jaar klaar moet zijn, heeft te maken met het 200-jarig bestaan van de Maatschappij van Weldadigheid. Generaal Johannes van den Bosch begon in 1818 aan zijn experiment om armoede te bestrijden in Nederland. Hij bouwde tientallen huisjes rondom Frederiksoord. Armen kregen de mogelijkheid om een nieuw leven op te bouwen.

Feest in 2018
Het is de bedoeling om de verjaardag van de Maatschappij, de eigenaar van het centrum, in april 2018 in het nieuwe centrum te vieren.

Het ‘Huis van Weldadigheid’ moet volgens eigenaar Maatschappij van Weldadigheid in 2019 het startpunt worden om de regio te bezoeken. In het centrum komt een ‘experience’ waar je in de huid van een kolonist kan kruipen. Bovendien wordt er een link gelegd tussen het experiment van toen met de armoedebestrijding van nu.

Unesco werelderfgoed
De Koloniën van Weldadigheid in Frederiksoord, Wilhelminaoord, Boschoord en Willemsoord staan op de nominatie om op de werelderfgoedlijst van Unesco te komen, samen met de koloniën in Veenhuizen, Ommerschans, Wortel en Merksplas. In 2018 komt daar duidelijkheid over.

bron: RTV Drenthe (Andries Ophof)